aaisss..pa cert? sihat? dh makan? dh masuk waktu lunch dh. hai xkan sibuk lagi kot hehe..tapi mayb da kerja yang belOm settle kan? Dah hujung2 tahun camnie msti angin gan Sistem Hrmis kan hehe.. Tapi apa pun alhmdlh. Sykur pada-Nya kerana masih lagi memberi kiter kesempatan tuk merasai nikmatya. Angin satu badan sistem slow pun ia still jalan gakz. alhmdlh, sib baik pc ak xbuat hal. Settle gakz la benda alah nie slow-slow pun. Yang penting kena sabar hik..hik..

Semalam tanggal 29hb. B'day my mother. Selamat Ulang Tahun Ma. Semoga di beri kesihatan yang baik, rezki yang di melimpah dan berkati serta hidup sentiasa gembira.

Xsabar tggu nak balik hehe.. Cam bezt je rasa nak balik kg kali ni. Semua  orang dah berkumpul just ak je belum otw lagi. My sist dh sampai semalam. Insyallah, malam karang kter dapatlah berkumpul smua skali. Masa yang dah lama ak tggu  ^_^



Tinggal lagi esok kter semua kan melangkah ke tahun baru. tapi hakikat sebenarnya kter semua dh sebulan lebih melangkah ke  tahun baru. Tapi apapun Selamat Menyambut Tahun Baru. Tanamkan keazaman yang kukuh semoga tahun depan (2 hari lagi je) impian kter itu dapat kter kapai..insyallah, amin.

Azam?? aha la kan. Tapi nie bukan Norazam yae. Xkan tuk tahun hadapan kter xda azam kot. Lagikan hari esok kter dah pasang azam..pasang impian. Xkan tuk 365 hari akan datang kter xnak apa2 pun dalam hidup ini. Bagi ak xperlu pasang azam macam-macam. lagipun ak kena carry forward azam tahun nie. xabiz2 carry forward huhu.. Xkisahla janji my family ak epi. tue lagi penting. yang lain belakang kira hehe..

hey..hey..jom balik kg! 


Hurm..dah lama aku nak dapatkan jawapan bagi persoalan ini. Dulu aku pernah dengar kawan aku bagitaw menonton wayang nie HARAM tapi entahlah..mayb hujah yang die keutarakan tue lebih menjerumuskan kepada benda-benda yang tidak elok. Aku pun bukannya pandai sangat pun bab hukum-hukum nie. Tapi kalau orang kata tak boleh mesti nak sangat taw sebabnya. Kalau nak ikutkan tak boleh mesti pergi stadium tengok bola tue pun xboleh hehe.. sebelum aku melaluk lebih-lebih jom baca penjelasan yang aku dapat dari blog seorang ustaz ini..



Adapun hukum menonton wayang atau menonton televisyen itu pada asalnya adalah harus/dibolehkan. Namun padanya kemungkinan di sana terdapat perkara-perkara yang menyalahi syariat (seperti pergaulan bebas di antara lelaki dan perempuan, filem yang ditayangkan terdapat unsur-unsur seks dan seumpamanya) menyebabkan ia boleh terjatuh pada bahagian haram (li qoiri) kerana ada unsur-unsur lain padanya.

Oleh itu, jikalau menonton wayang tanpa ada perkara-perkara yang menyalahi syariat Islam maka ia adalah diharuskan. Tetapi jika terdapat perkara-perkara yang menyalahi syariat maka ia tidak dibolehkan.

So, terjawab sudah kepada persoalan yang berligar-ligar di fikiran.. :)

 
Begitu jugalah dengan karaoke. Adakah lagu yang didendangkan itu menyalahi syarak? Adakah berlaku pergaulan bebas di antara lelaki dan perempuan. Adakah dengan karaoke itu akan menyebabkan seseorang itu meninggalkan solat?  Jika jawapan kepada persoalan-persoalan ini semuanya tidak menyalahi syarak, maka tiada masalah untuk berkaraoke..

Walaubagaimanapun, pilihan paling bijak ialah dengan meninggalkan segala perbuatan yang sia-sia atau tidak mendatangkan manfaat. Banyak lagi perkara yang boleh dilakukan dan dapat pula memdatangkan manfaat kepada diri dan orang lain.

Wallahualam.

Ustaz Muhammad Rashidi Bin Haji Wahab

Sumber: http://www.iluvislam.com/

Hukum Menonton Wayang

by on 14:04
Hurm..dah lama aku nak dapatkan jawapan bagi persoalan ini. Dulu aku pernah dengar kawan aku bagitaw menonton wayang nie  HARAM tapi entah...
Cepat betol masa berlalu. Dalam xsedar dah masuk tahun baru AWAL MUHARAM. Hurm.. bergitu cepat dan pastinya bermacam-macam ragam dan tindak tanduk kiter sepanjang tahun nie. Ader yang memeritkan dan ader jugakz yang mengembirakan. Biasa la kan..lumrah kehidupan. Ibarat roda da masanya di atas n ader masanya jgakz di bawah.
Tapi..mane boleh berserah je. Ibarat pokok tanpa buahnya. Xberhasil apa-apa. Tapi kalau nak dapatkan hasilnya xmungkin ianya jatuh melayang. Kaki n tangan yang telah dikurniakan-Nya ini perlulah digerakkan. Walau sebesar mana pun hasilnya, bersyukur lah ianya hasil dari kudrat kiter sendiri kan. Apa pun yang pasti segalanya tetap akan berlalu. Ianya akan tetap dalam lipatan sejarah. Then tahun nie? macamane pla yae perjalannya?
Cuma satu je yang ak masih harapkan semoga tahun ni lebih baik n lebih sempurna dari tahun lepas. Tahun yang baru 2/3 hari berlalu itu. Semoga impianku bertahun-tahun ini berjaya. Di berkati dan di permudahkan oleh-Nya tanpa banyak halangan. Insyallah, amin...



Tahun 2011

by on 17:03
Cepat betol masa berlalu. Dalam xsedar dah masuk tahun baru AWAL MUHARAM. Hurm.. bergitu cepat dan pastinya bermacam-macam ragam dan tindak...

Gol, yeszz...akhirnya. Alhamdulah, semuanya berakhir dengan kegembiraan. Sekali gus dapat menundukkan ego2 fanatik penyokong Indonesia  bertempat di Stadium Utama Gelora Bung Karno. Tahniah & terima kasih pada semua pemain. Memang caya la walaupun kelihatan aksi Fazri tidak menjadi. Apa pun memang bezt la.


Tahniah Malaysia

by on 13:36
Gol, yeszz...akhirnya. Alhamdulah, semuanya berakhir dengan kegembiraan. Sekali gus dapat menundukkan ego2 fanatik penyokong Indonesia...
Penatnya rasa bila ingt'kn 5S ni huhu.. waaaa.waaa.. Msti ada la yang kena ubah. X ubah kan tak sesuai lak. cam dah lama sangat hehe..(wlapun itu lah hakikatnya) dan memang membuat orang stress la. Tapi pa pun 5S tetap 5S tak kan jadi 6 or 7 S pun w/pun dh rasa cam 7S (tambahan kepada 5S sediada - Stress & Sakit Hati hahaha..)


 

haha..xubah cam tadika sekolah dah. Gunting sana gunting sini..tampal sana tampal sini. hehe..skali tengok dah x macam pejabat dah haha..



Program 5S

by on 14:30
Penatnya rasa bila ingt'kn 5 S ni huhu.. waaaa.waaa.. Msti ada la yang kena ubah. X ubah kan tak sesuai lak. cam dah lama sangat hehe ...
Pernah tak kiter semua terpikir camner nak ikhlaskan pa yang berlaku dalam hidup kiter sehari-hari?? Jangankan sehari, 1jam pun belum tentu kan? Ikhlas tue cam susah je kiter nak capai. Da je keluh kesahnya. Bukan tue bukan nie..tue tak betul nie xbetul. Tapi tiada lakz kiter hendak memperbaikinya. Ader je kan. Dalam kiter mencari kesempurnaan tanpa kiter sedar ianya telah menguris hati sesetengah pihak..



Iannya kan bertambah rumit apabila ada induvidu  yang mula menjauhkan diri huhuu..siapa patut bertanggungjawab? dan siapa yang harus di salahkan..and jangan biarkan sesekali  ianya berlaku. Tetapi kadang kala ianya adalah lebih baik untuk memberi ruang die memunasabahkan dirinya sendiri. Mencari di mana silap dirinya daripada asyik menyalahkan orang lain


..

Ikhlas kah kita?

by on 14:09
Pernah tak kiter semua terpikir camner nak ikhlaskan pa yang berlaku dalam hidup kiter sehari-hari?? Jangankan sehari, 1jam pun belum ten...
Hujan oh hujan
kenapa kamu turun..
Cmane ak xturun katak panggil aku..


hehe..beztnya ujg minggu cmnie kn?? Leh cover tidur. Gan cuaca redup cmnie menandakan hujan kan turun bila2 masa. n then..ujan dh mbasahi bumi KL nie hehe.. nikmatnya. Lm btol rsnya hujan xturun cmnie. Kena lakz ujg minggu. biasanya petang2 je ia mbasahi bumi. Sykur alhamdlh kan..


Lg bezt kalau dapat main hujan hehe..teringat zaman kecil2 dlu. tp masa tue xdpt main gakz takut kena marah gan mak. hehe..beztnya ingt zaman kecil2 dlu (wlaupun xbnyk kngan mnisnya huhu..) cmner nk manisnya kan klau asyk nk bg org marah je hehe.. kalau dah ujan cmnie lg bezt kalau dapat p'kena kopi O n ubi kayu rebus. Mak aai..terangkat abiz !!


Biasanya hujan2 cmnie klau kat kampung. hehe..msti musim terkujuh. biasanya ujg2 tahun la. dh ujan then kami smua sibuk kemas mane yang patut sebabnya banjir nak mai. kalau dah datang tue xbagi signal hehe.. tue yang bezt. yang berat ttiba jd ringan.. Tp dh 2 tahun ak xdapat mrasa main air banjir. Salah satu sebabnya secara kebetulan tempat ak sekarang nie xb'laku banjir lg. Syukur alhmdlh gakz kan. Kalau x..cmner la gamaknya gelagak orang kat sini m'hadapinya. Apa pun kena bjaga2 gakz la. Benda nak jadi kiter x taw dan x dapat jangka.


Pa-pa pun janji kiter enjoy gan hidup kiter.

Hujan Dah Turun !!

by on 14:51
Hujan oh hujan kenapa kamu turun.. Cmane ak xturun katak panggil aku.. he he..beztnya ujg minggu cmnie kn?? Leh cover tidur. Gan cuaca ...
Aiii..seminggu kat kampung kejap je rasa. Baru je jejak kaki kat kampung sedar-sedar semalam dah nak kena gerak balik KL dah huhu..sedihnya nak tinggalkan kampung kampung hehe. Sebenarnya bukan sedih nak tingglkan kampung tapi nak kena tinggalkan orang yang tersayang kat sana. Bila la dapat bersama lagi kan. walaupun tak lama tapi kenangan tu tetap manis walaupun tselit pahitnya hempedu wawawahh haha.. pa pun terima kasih Allah kerna msih lagi berpeluang merasainya. Sesungguhnya diri ini amat menyayanginya dan semoga diri ini sentiasa menghargainya. Insya Allah.

Smpai PUTRA pg td kelam kabut tahan teksi nk balik umah lak asal bhenti je teksi berebut-rebut semua orag hehe.. tapi sib baik la da sorang abang tue panggil terus hehe..syukur alhamdullilah. lega sudah..kalau tak huhu jenuh gak nk terpacak depan bus stop tue lama2 hehe..thank bang !! Mudah2 Allah murahkan rezki abang, aminn.. trima kasih jgak tuhan kerna mudahkan urusan aku.

Smpai je umah hmm...pelik pn ader. Masing2 pnya bilik tp ssuka ati je msk bilik owang. Walau apa pun alasannya bukan itu caranya..tanya la owang dulu seblum ambil keputusan..klau tak berkaitan dengan kite memang tak heran la..ni tak. pandai-pandai je... payah gak kan kalau baik sangat gan orang nie plus plus lak kalau kite senyap je. Makin menjadi-jadi lak huhuh kalau bersuara takut masam muka lak..kalau senyap je huhu.. Ibarat diluah mati bapak di telan mati mak.. memang tak faham betol la.

Dari pening pikirka pasal masalah tue baik, tido je dulu..cover tido semalam dalam bas hehe.. jom-jom zzZZZ. Sib baik kat office ari ni tak banyak surat leh layannnn zzzZZZZ..




Layan Je

by on 15:23
Aiii..seminggu kat kampung kejap je rasa. Baru je jejak kaki kat kampung sedar-sedar semalam dah nak kena gerak balik KL dah huhu..sedihnya...
HEHE..HEHE.. Rasanya masih tak terlambat lagi kot nk ucapkan SELAMAT BPUASA!!. Tapi hari ni dah masuk hari ke-8 kite semua berpuasa. Syukur alhamdulih di izin-Nya bertemu lagi kiterr gan bulan mulia ni and dapat lagi kitter berpuasa tahun nie. Cam tahun2 lepas gak, cik tie tak berpeluang lagi tuk sambut puasa gan family hehe..tapi bukan bermaksud tak berpeluang langsung tau hehe..insyallah peluang tue kan ade gak nanti just lambat skit je .. tak sabar rasa nak tunggu time tue. Kalau di ikutkan cik tie ni...nak je balik sambut puasa sebulan kat kg hehe (terang2 xdpt punya) hehe..bukan pa tak main la 1sehari dua. Penat beb..p blik je dh 1 hari, belum wat pa2 program lagi tue.. So dah alang2 nak balik tue biar berbaloi. 2 la jugak naper cik tie lama tak balik tapi sekli balik hehe..cik tie la juara hik..hik.. (bagi kategori org bujang je laaa).
Pa pun cik tie bersyukur sangat tahun nie. tak macam tahun lepas terpaksa berbuka sorang2 kat umah sewa tue. H.mate cik tie dalu asyik nak  berbuka gan pakwenya je (mayb tak nak keluarkan ongkosnya kot hik..hik..). Lagi pun sape la cik tie nie. so, nak tak nak terpaksa la kan huhu..waaaa..sedihnya bila ingat balik time tue tapi sekarang tak lagi semua sepakat  tuk berbuka kat umah. Jussst hujung minggu je la..sebabnya semua dah da program sendiri dan mesti ada yang balik kg..(mentang2 la kg diorag dekat waaa…waaa..)

Biasanya kalau dah petang2 tue dalam area 4 or 5 ptg  hehe..tak lain and tak bukan lagi dah time tuk beli orrr masak juadah berbuka. cik tie ni setakat nie lebih suka beli je. Main tunjuk2 g-tu hehe..bukan pa kalau nak masak 2 cam tak berbaloi je gan masa and barang2 semua tue. Tapi kalau dah NAK SANGAT2 tue masak gak la hehe.. Dah alang2 otw tue singgah je bazaar senang certa kan. w/pun rasanya tak ada la ssedap sangat tapi ok la dari tak rasa pa2. Tapi kalau kena yang TERRTUMPAH GARAM tue..hehe kena paham2 je la. Mayb tertukar bahan or memang jenis pemasin orangnya kot. So, kena banyak sabar la jangan sampai terlepas kata2 manis tue hik..hik..(tue la orangg suh masak tak nak..ambik ko!!). Masak2 gak, beli2 gak..jangan sampai tak termakan lak (cam cik tie nie la huhu) buat la ikut kemampuan. Cam ustaz kat tv tue bagitau DALAM KITA MENCARI REDHA ALLAH JANGAN SAMPAI KITA MENDAPAT KEMURKAAN-NYA lak.


Cam biasa kalau da masa terluang tu mseti nak TIDO kan? Hehe..pa yang di buat malam2 pun tah kan..nak kata solat terawih sampai 11 lebih tak da lak. rasanya tido pun cam biasa je kan tapi still nak tido lagi. Sib baik la tilam gan bantal tak di sediakan hehe.. kalau kena hari minggu lagi la mayb la tido tak bangun2 kot sebab berpuasa hik..hik..kalau tak tido mesti BERSEMBANG @ gOSIP, BERFESBUK tak PUN tenGOK tV @ wYG (yg nie cam cik tie laaa) hehe.. memang suka sangat tambah2 bil eltrik nie ++ lak kalau kat opiz (bil tak payah bayar hehe..) kalau dah  layan tue ambil masa berjam2. Last sekali semua kerja tak jalan hehe..mesti kelam kabut la pastuuu..

moral of the stroy :  jgn membazir masa, tenaga dan lisan anda!!

Ramadhan Muncul Lagi

by on 14:09
HEHE..HEHE.. Rasanya masih tak terlambat lagi kot nk ucapkan SELAMAT BPUASA!! . Tapi hari ni dah masuk hari ke-8 kite semua berpuasa. Syuk...
Cam kat astro lak..macam-macam ade hehe..tapi nie cik tie nak certa pasal alasan macam-macam kite bagi tuk cover line kalau kite dah t'silap langkah tue hehe tak terkecuali cik tie la kan hik..hik.. Tapi certa nie pun bukan cik tie punya pun. cik tie terbaca dalam satu blog tue. Lupa dah nama blog apa klau ingat pun xmau la bgtaw gak hehe

Antara contoh alasan yang kerap kali kite bagi antaranya adalah :-

Lambat datang keje :
Alasan klise: jalan jem, kemalangan, hujan, anak sakit...

Bila rase malas nak buat sesuatu :
Alasan klise: Pening kepala, sakit perut, sistem down, mengantuk dll...

Biler nak tamatkan sesuatu perbualan yg membosankan : 
Alasan klise: Eh.. ak nak kuar jap. Ak lapar, nak g makan, lupa boss panggil, Jemur kain jap ek. Jap kuceng ak nak beranak...

Biler member ajak pegi masjid / ajak solat berjemaah :
Alasan klise: 
perempuan - Ak uzur la. Belom mandi hadas lagik. Esok la eyh, telekung ak baru basuh.
lelaki - Bro.. ak tak sihat la arini. Ko pegi dulu, japg ak sampai. Arini ak bz der, byk assignment nak kene setel nie (padahal dok rancak maen game)

Kalau tak siapkan assignment / kerja sekolah :
Alasan klise: Laptop problem la prof...  Sistem down la, Naper surat sampai lambat/ keluar lambat, Cikgu, mak sy suruh sy jage adik semalam. Bla bla bla...

Nie antara alasan2 yg slalu kiter bagi la... Haha! Maaf kalau ade yg terase... tp rasenye bende ni mmg terjadi pun. Haha!

Ak sendiri pun tak terkecuali memberi alasan bila tak update blog :P 
Lumrah manusia mencipta alasan.. tp biarlah alasan tu benar dan tanpa tujuan2 tertentu... 

Bawah nie ade contoh alasan bersurat... yang cute mungkin ^_^

1001 Alasan

by on 16:29
Cam kat astro lak..macam-macam ade hehe..tapi nie cik tie nak certa pasal alasan macam-macam kite bagi tuk cover line kalau kite dah t'...
Testing..1, 2, 3.. Uhm..uhmm. Assalamualaikum.

Alhamdulillah, akhirnya dapat gak nak create blog sendiri. Asyik tengok orang je teringin gak kekadang nak ada blog sendiri hehe..macam-maca la kan. biasa la manusia tak pernah puas gan pa yang ader..tapi apa pun harap-harap kita jangan cepat putus asa..sebabnya bukan semua yang kita nak tue kan dapat, kan? hehe..apa pun bersyukur la gan apa yang kita ada sekarang..dan jangan lupa terus berusaha

Assalamualaikum

by on 12:59
Testing..1, 2, 3.. Uhm..uhmm. Assalamualaikum. Alhamdulillah, akhirnya dapat gak nak create blog sendiri. Asyik tengok orang je teringi...