Syukur, alhamdulillah !! Perut pun dah kenyang hati pun dah senang. Lagi la senang bila ianya adalah hari Jumaat. Banyak rest dan tak stress sangat cam hari-hari sebelumnya. Tapi minggu depan tah camner yae?? abaikan dulu. Banyak benda lagi  kena buat sebenarnya. Yang minggu depan, biar ianya bergerak sendiri. dan hadapi je gan tenang? Ada pepatah berbunyi jangan risau akan hari esok andai hari ini kita mampu melakukannya sebaik mungkin..InshaAllah


hari ini sebenarnya ada makan-makan lagi. Orang yang nak posting belanja.. menunya masakan kampung. sedap nak-nak ada ikan masin. Mekasih tuan a.k.a Lt Nazri ehhh salah-salah Kol Nazri, semoga murah rezki dan di panjangkan umur, amin.. tahniah gan pemakaian pangkat baruPasni dengan rasminya dapat bos baru lagi. Setahun kerja bawah tuan walaupun tak banyak yang belajar hihi tuan betul-betul sporting habis. Rasanya mesti tak dapat bos camtu lagi kot huhu sedihnya.
 

Tapi yang tak kurang best juga, hahaha tak sangka ruang kerja a.k.a workstation ni leh dapat markah tertinggi lak dalam pertandingan workstation terbaik dalam offiice. Dalam itu tak kena, ini tak kena ..dapat lak :) so, dapat lah hadiah..boss kita tu lak yang sampaikan tau cam mengada lak tetiba ni kan :) 

Apapun gud luck tuan kat office baru !!


Kol Nazri Belanja !!

by on 14:14
  Syukur, alhamdulillah !! Perut pun dah kenyang hati pun dah senang. Lagi la senang bila ianya adalah hari Jumaat. Banyak rest dan ta...

Sumber : faCebOOk


Sape tak pernah main games Candy Crush Saga ni, angkat tangan cepat ! tengok-tengok tak ada sape nak angkat yae hehe memang logik la kalau tak ada sesape nak mengaku tapi kan leh baik mengaku je :)


kita yang sebelum ini tak tau main pun dah pandai main tapi tak excited sangat la. main pun sebab tertarik tengok housemate main. Tiap-tiap hari main mane leh tahan hehe tergoda. cam lagu apa tu yang liriknya "dari kerana mata yang mempunyai kuasa, aku tergoda, terpedaya" hihih siap nyanyi la pula 

Picture Candy Crush Saga by Mr. Google


Tapi geram gak main Candy Crush ni, nak-nak sekarang ni. Dah tinggal satu je jely lagi nak kena clear kan jely tu dah tak boleh. Nyawanya dah habis. Sampai dah habis nyawa main tapi tak juga settle. Batri tab pun dah banyak kali caj tapi still kat level 65 lagi. aaiya looo camner olang boleh sampai level latus-latus loo..




Candy Crush Saga

by on 22:00
Sape tak pernah main games Candy Crush Saga ni, angkat tangan cepat ! tengok-tengok tak ada sape nak angkat yae hehe memang logik la kalau...
Tau tak selain berikhtiar dengan perubatan moden, penyakit batu karang sebenarnya boleh dirawat dengan membaca doa-doa ini:

Surah Al-Fatihah
Surah Al-Hasyr ayat 21-24
  Selawat syifa'
Doa menghilangkan sakit batu karang ini



Sumber :faCebOOk


Doa Sakit Batu Karang

by on 14:21
Tau tak selain berikhtiar dengan perubatan moden, penyakit batu karang sebenarnya boleh dirawat dengan membaca doa-doa ini: Surah A...
Selamat pagi !!
jom aamin kan doa ni dulu sebelum mulakan kerja hari ini. 
semoga kita semua sentiasa dilindungi


Sumber : faCebOOk

Doa Sebelum Mulakan Kerja

by on 08:00
Selamat pagi !! jom aamin kan doa ni dulu sebelum mulakan kerja hari ini.  semoga kita semua sentiasa dilindungi Sumber : faC...
Kad undangan dah di terima. Hari ni genap seminggu jumpa kak ros a.k.a tipah or nama full nya Ros Latifah. Dia naik KL sendiri semata-mata nak edar sendiri kad kawinnya tu. cantik kad die. Merah pink!! dah sebati pink ni gan die. semua benda nak pink and the last tema kawin pun mesti nak pink.

Kad Kawin !!

jumpa hari tu die dah berisi sikt. hati senang kan mane tak berisi hihi jelous pun ada. Tak sampai setahun posting, dah nak naik pelamin. Tang naik pelamin tu tak la jelous sangat tang posting tu je. tapi leh buat rezki masih berpihak kat sini lagi. merungut, marah pun tiada guna..sabar je dulu. InshaAllah, rezki hanya Dia yang tentukan. Sama la gan jodoh kan..di tolak, ditendang pun kalau dah tersurat kawin juga hihih betul tak??

tak sangka betul, rupanya bertemu jodoh orang dekat rupanya kawanku sorang ni. satu office dan yang paling best dikenen oleh officemate baru die tu. then, sangkut hahaha..tapi seronok juga dengar. tapi yang tak bestnya certa baik ni tau atas angin. hmm sedih gak ingat tapi tak kisah la.. 

hmm tapi camne ni, nak pergi tak?? majlisnya hujung tahun.. tak pergi cam tak best lak. dah di undang..lagipun kata kawan kan tapi cam biasa hujung-hujung ni mesti balaik kampung. hmm kawan kat Kuantan dah terang-terang tak dapat pergi. Office nya buat  family'day .. camner ni??


Kak Rose a.k.a Tipah

by on 14:07
Kad undangan dah di terima. Hari ni genap seminggu jumpa kak ros a.k.a tipah or nama full nya Ros Latifah. Dia naik KL sendiri semata-mata ...
Kawan-kawan yang ingin mengambil exam KPSL N27 atau exam lain2 boleh la apply ye dkt sini...(kita cuba selagi termampu..ingt tahun depan nk rest..tapi memandangkan tahun ni tak pas-pas gak..cuba lagi lah..mana tau rezeki tahun depan pulak...heee)

http://www.kompetensi.jpa.gov.my/peperiksaan/
 

Pendaftaran KPSL 2014

by on 17:00
Kawan-kawan yang ingin mengambil exam KPSL N27 atau exam lain2 boleh la apply ye dkt sini...(kita cuba selagi termampu..ingt tahun depan n...
Alhamdulillah, baru berpeluang rest hari ni. poning tengok ringkasan dari semalam tak settle-settle lagi. sib baik dapat lari kejap hihi nikmatnya rasa. Eh, ada orang perasan tak rasanya dah 2/3 hari ni chat kat fb tu berubah wajah. Dah ada paparan dari mane kita online lak tu. Hmm lagi senang nak tau orang tu online guna apa pasni, menarik !!


Wahhh, tak sangka rupanya ramai yang guna phone tuk online. Baru perasan..sib baik on chat kalau tak tah bila nak perasan la hihi on fb pun sebenarnya nak tau certa kekawan je. Nak sembang-sembang memang kurang sikit kat sini tapi kalau dapat sembang tu mau tak cukup masa lak hehehe..



**rindu lak nak borak gan bff ku kat PD tu..bila agaknya die on fb yae??


Chat Facebook Baru

by on 13:05
Alhamdulillah, baru berpeluang rest hari ni. poning tengok ringkasan dari semalam tak settle-settle lagi. sib baik dapat lari kejap hihi ni...

on je fb pagi tadi semua certa pasal Ahmad Ammar. Tengah hari ni pun sama. tertanya-tanya siapa Ahmad Ammar tu? Kenapa semua orang asyik post tentangnya je?? Tapi tak dinafikan jenazah allahyarham kelihatan seperti sedang tidur. Tak pucat langsung seperti jenazah-jenazah yang pernah dilihat sebelum ini. pas search google tadi, baru tau siapa sebenarnya allahyarham tu sebenarnya dan kenapa beliau dimuliakan seumpama itu di Turki. So, inilah hasil carian itu :)



Ahmad Ammar Ahmad Azam 
  • merupakan pelajar Malaysia dan juga penuntut jurusan Sejarah di Universiti Marmara, Turki
  • merupakan anak keempat dan satu-satunya anak lelaki Tuan Haji Ahmad Azam Abd Rahman, mantan Presiden Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM)
  • meninggal dunia pada 2 November 2013 akibat dilanggar ambulan ketika melintas jalan di Istanbul, Turki
  • beliau telah menyertai pelbagai misi kemanusiaan di beberapa negara di dunia seperti di Syria dan sebagainya
  • digelar sebagai  “Syahid yang tertangguh” oleh para sahabatnya.kerana  pernah berhasrat untuk mati Syahid dalam kehidupannya tetapi meninggal disebabkan kemalangan jalan raya pada 2 November yang lalu.
  • merupakan pemuda yang banyak berjasa kepada masyarakat dan juga dalam ilmu agama dan aktif dalam berdakwah.
  • Dilaman Sosial, video kenangan kisah perjalanan pemuda yang berusia 20 tahun yang menjadi perkongsian itu boleh menyebabkan individu menontonya sebak dan mengalirkan air mata. 

Keistimewaan anak muda bernama Ammar ini, dapat dilihat selepas dia pergi. Antaranya adalah, allahyarham disemadikan di Perkuburan Eyub Sultan menghadap Laut Golden Horn.Dimana tanah perkuburan ini menempatkan lebih 60 jasad para sahabat nabi, auliya’, panglima Uthmaniyyah dan orang-orang kenamaan di sana. Namun Datuk Bandar telah memberi pengecualian kepada Ammar hingga allahyarham menjadi orang Malaysia pertama disemadikan di sini. 

Malah begitu ramai orang termasuk masyarakat setempat selain rakan satu universiti yang hadir ketika allahyarham disolatkan di Masjid Ayub Sultan, Istanbul seterusnya mengiringi jenazah Ammar ke kubur.Subhanallah…berebut orang ramai untuk menjadi sebahagian orang yang mengunsung keranda allahyarham…..Lihat video ucapan imam disana…..ramai yang tersentuh dan mengalirkan airmata…… Sedangkan Ammar, hanyalah salah seorang penuntut dari Malaysia yang berada di sana. Bagaimanapun satu yang pasti, Ammar sememangnya pernah meluahkan hasrat keinginan mati syahid.



SubhanaAllah..tak sedar menitis air mata membaca kisah allahyarham. Walaupun tak berpeluang lagi untuk melihat video perjalanan apatah lagi memang tidak mengenali . terbit rasa kagum terhadapnya. terasa sangat  kerdilnya diri ini. terasa malu juga dengannya yang seusia 20 tahun sudah banyak baktinya sedangkan diri ini masih lagi bergelut memikirkan hal-hal dunia. Semoga kisah ini dapat ku jadikan iktibar untuk menghadapi hari-hari mendatang dan semoga keberkatan dan kerahmatan jua mengiringi setiap langkahku ini, aamin..

Ahmad Ammar Ahmad Azam

by on 15:42
on je fb pagi tadi semua certa pasal Ahmad Ammar. Tengah hari ni pun sama. tertanya-tanya siapa Ahmad Ammar tu? Kenapa semua orang asyi...

 kenapa ya?? 
hati ini tak sekuat dan seuntuh mane?
kenapa jua kesabaran itu setipis kulit bawang..
sekali angin datang ia turuk melayang sama..
tidak bolehkah ia seberat batu..sentiasa statik dan tidak menganjak


Dan ia perlu terasa 
andai itu bukan kehendak !!
bukan niat
dan bukan kemahuan !

Kekadang terfikir jua kenapa perlu menguji ku begini
aku dak cukup kuat menghadapi


Ya Allah, 
ampunilah hambamu ini
sesungguhnya aku bukan makhlutmu yang sempurna
dan ampunilah
akan segala keterlanjuran kata & tingkahlaku ku ini 
semoga aku mampu menjadi hambanya yang baik
di sini dan di sana 

Aaminn








Kenapa

by on 13:15
 k enapa ya??  hati ini tak sekuat dan se untuh mane? kenapa jua kesabar an itu setipis kulit bawang.. se kali angin datang ia tu...