Alhamdulillah, hujan turun lagi petang ni membasahi bumi Kuala Lumpur. Sekali tengok cam tak lebat tapi kalau redah je rasanya mau kuyup juga. Ehhh lebat la korang. Apapun semoga hujan yang turun ini mampu menghapuskan resah di jiwa ini ceeewahh hikhik.

Selamat Hari Pekerja korang. Esok kita cuti !! Tapi lusa kena kerja. Kita tak apply cuti tuk minggu ni lagipun kalau tak balik kampung tak best lah nak apply cuti. Tapi kalau korang tak cuti esok hari, sabar yae..maybe pas-pas ni turn korang pula. Jangan sedih-sedih tau :) huhu sedih la pula kena kerja Jumaat ni..cam nak ikut korang balik kampung je waaaa..waaaa







Follow blog NaNie Dean
Copy banner dan link kan semula ke entry ni
Buat entry dengan tajuk: 1st Mini GA by NaNie DeaN
Dah settle semua, tinggalkan link entry tu di ruangan komen
Pemenang akan di pilih berdasarkan cabutan bertuah oleh anak2 KN (cabut nombor)


1st Mini GA by NaNie DeaN

by on 10:00
Follow blog NaNie Dean Copy banner dan link kan semula ke entry ni Buat entry dengan tajuk: 1st Mini GA by NaNie DeaN Dah settle se...
Kembali lagi bertempat di PWTC. Ingatkan dah  tiada program ni tuk tahun ni sebabnya dah habis bulan hujung-hujung 4, tiada ura-ura cam sebelum tahun-tahun ni. Program ini pun tau daripada majalah Solusi masa join Pameran DSA hari tu. tak sempat nak story lagi. nanti kita story next time, okay! Cam la korang nak tau huhu

 

Ikutkan plan asal hari Sabtu lepas nak ke sana tapi memandangkan my cousin ada exam sampai esok. Postponed ke 01 Mei 2014. Mesti berasak-asak gan orang ramai kan nanti? Hari Pekerja - holiday time.. Dan sekarang pula tengah usha-usha novel dan buku yang menarik buat koleksi. Nak jimat masa kat dalam tu nanti. Tak perlu pusing lama sangat kat satu-satu booth tu. Pergi terus je kat booth yang menempatkan novel tu, insyaAllah hehe

Agak-agak berapa ringgit pula berhabis nanti, ya?? Novel apa pula yang best ni..cam tak berapa menarik je. Apapun nasib baik dah gaji :<


Pesta Buku Antarabangsa 2014

by on 21:30
Kembali lagi bertempat di PWTC. Ingatkan dah  tiada program ni tuk tahun ni sebabnya dah habis bulan hujung-hujung 4, tiada ura-ura cam seb...
Hmm  tak tau nak buat dah !!
klik sini klik sana.. bw ke sini bw ke sana
baca sini baca sana tapi komen hihih
no komen, okay..read only.
Mood nak  mengomen dah ke laut

sunyi sepi lak office ni..
semua dapat mc- derma darah hari ni.


BW Ke Laut

by on 11:45
Hmm  tak tau nak buat dah !! klik sini klik sana.. bw ke sini bw ke sana baca sini baca sana tapi komen hihih no komen, okay.. read o...


Alahai keciannya officemate ku ni terpaksa keluar bayar saman kat JPJ, yae?? Ada 3 saman dan salah satunya saman bukan atas namanya. Camner tu?? Apapun sekarang just nak share cara nak semak saman AES.


1. Semak Saman AES Melalui SMS

Untuk menyemak saman Trafik, Saman JPJ atau Polis secara SMS.

Taip POLIS SAMAN ( NO. Plat kenderaan ) dan hantar ke 32728 .
* Caj RM0.50 akan dikenakan bagi setiap SMS


2. Semak Saman AES Melalui SMS 15888

Selain semak saman AES secara SMS macam cara 1, cara yang ni pun boleh digunakan. 

Taip POLIS SAMAN [NO. Plat kenderaan] dan hantar ke 15888
* Setiap SMS akan dicaj RM 0.20. 

  
3. Semak Saman AES Melalui Website

Juga boleh semak saman melalui website Rangkaian Interaktif Laman Elektronik Kerajaan (RILEK).
- Saman Saman AES Online PDRM Rangkaian Interaktif Laman Elektronik Kerajaan (RILEK).
- Saman Saman AES Online PDRM

4. Semak Saman AES melalui Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ)

Semakan saman juga boleh dibuat melalui Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) secara percuma. Sebelum itu, kita perlu memohon dan mendaftar ID Sikap dikaunter JPJ yang berdekatan. Antara perkhidmatan yang disediakan;
  • Semakan Saman/Notis Semakan Senarai Hitam
  • Rayuan Lesen Memandu Tamat Tempoh
  • Semakan Tarikh Luput Lesen Kenderaan Motor
  • Semakan Tarikh Luput Lesen Memandu dan banyak lagi ..

5. Semak saman AES melalui Android Smartphone
 
Bagi pengguna Android Smartphone, anda mungkin boleh mencuba mengguna aplikasi-aplikasi berikut untuk menyemak saman AES secara online;
  • Malaysia Polis Summons
  • Check Saman JPJ

Selamat petang uols.. sekarang dah masuk sesi ke-dua waktu kerja. Sesi pagi dah selesai sesi ke-dua menunggu. Apa kata sebelum mulakan sesi ke-dua ni, kita renungan sabda Rasulullah swt ni dulu. Jangan anggap ia bukan sekadar renungan sahaja tau tapi anggap juga ianya sebagai ingatan kita semua sebagai hamba-Nya yang telah dikurniakan deria penglihatan.


3 Mata Yang Tidak Akan Melihat Neraka
  • Mata yang berjaga malam di jalan Allah Taala
  • Mata yang menangis karena takut kepada Allah; dan
  • Mata yang menahan dan menundukkan pandangannya dari perkara yang di haramkan oleh Allah

 HR.At Thabrani


Selamat Tengahari Uolsss

Tak sempat nak post entry ni pagi tadi tapi tak apa..tengahari pun tengahari la. Pagi-pagi tadi dah trasfer segala duit. dah tranfer duit tuk ma..dah bayar bil..bayar sewa bilik..bayar segala yuran office..just tinggal lagi duit kereta. Orang dah gaji, kan hihihi

Dah jadi satu kebiasaan..boleh kata dah rutin bila tiba hari gaji asal gaji pas settle yang tu barulah segala balance nya itu jadi milik sendiri. Alhamdulillah, walaupun tak banyak. Cukup tuk belanja makan,  minum, pakai segala untukku.

Sebenarnya dari mula dapat pegang duit sendiri lagi, duit gaji kan asing siap-siap tuk my mother.Walaupun tak banyak cam uols apatah lagi beliau tak pernah meminta tapi diri ni rasa cam bangga la. Dapat hulur sikit duit dari gaji bulan-bulan. Rasa cam berbesar hati ada gak hihi cam dapat hadiah lak rasa. Suka hati beb !! 



Gajiku Untuk Mu

by on 13:42
Selamat Tengahari Uolsss Tak sempat nak post entry ni pagi tadi tapi tak apa..tengahari pun tengahari la. Pagi-pagi tadi dah trasfer ...
Malam tadi dapat novel baru dari housemate . Bukan dapat terus tau tapi dapat pinjam hehehe. Dia beli minggu lepas kat Mid Valley. Walaupun suka sangat baca novel tapi bukan semua novel tu milik kita. Sebenarnya malas la nak beli banyak. Pinjam je la gan kekawan yang ada hehe.. 


M.a.i.d karya Suri Ryana. Tentang apa sebenarnya, ya?? Balik baca dulu pastu baru boleh certa panjang-panjang kat sini pula tak gitu :)


Novel M.A.I.D

by on 16:00
Malam tadi dapat novel baru dari housemate . Bukan dapat terus tau tapi dapat pinjam hehehe. Dia beli minggu lepas kat Mid Valley . Walaup...
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh dan selamat pagi uols :)
 hehe suka sangat :) sebabnya mood nak masuk office dah sampai
semalam dah dapat balik awal :) sape tak happy kan??

Tau tak ada apa gan hari ni- tanggal 22 April !!
Yes, betul..
Hari Bumi Sedunia 


jom la uols, kita pakat-pakat bagi sokongan pada bumi kita ni
encik google pun tak terkecuali tau !!
tak caya tengok ni..




 






Hari Bumi

by on 08:00
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh dan selamat pagi uols :)  hehe suka sangat :) sebabnya mood nak masuk office dah sampai sem...
Still kat depan pc..pc yang selalu updated blog tapi kali ni tah la..terasa cam menghitung setiap detik dan masa pula. Bila big boss nak masuk office ni. Kepala ni terasa nak rest je. nak baring..nak lelap cam penat je tapi memang penat pun walaupun semalam, masa banyak di habiskan gan tidur !! baik punya perangai :( tadi pun kelam-kabut nak mai office hanya sebab teksi susah nak dapat ! Arrhh geram betul gan pakcik-pakcik teksi pagi ni, tau.. tak pasal-pasal terasa hati gan big boss pagi-pagi huhuh

Tapi rasanya, inilah pilihan paling tepat tuk hari ni. Antara klinik gan office ! Last-last pilih office sebabnya masa bertindang antara klinik gan meting pagi ni. Hajat dihati..hajat di hati tak nak masuk office huhu. My boss terpaksa di tahan kat wad kat Ampang. Tengahari semalam masuk wad tapi kalau tiada apa-apa maybe petang esok dah boleh keluar. Harapnya beliau dan kandungan tiada apa-apa, aamiin

Rupanya dari malam tadi lagi, big boss dah ingatkan tuk siapkan folder meting. Pagi tadi dalam pukul 5 kot baru sedar..terus mesej ex-housemate nak tau klinik kat tingkat bawah buka pukul berapa. Jam 9 ! Naper la lewat sangat diorang buka ni :(  Meting pun pukul 9.

Sampai je office housemate tolong hantarkan, cepat-cepat berkejar ke tingkat 2- nak print A3. Dah siap terus naik office - siapkan folder.. 








Antara Klinik & Office??

by on 12:50
Still kat depan pc..pc yang selalu updated blog tapi kali ni tah la..terasa cam menghitung setiap detik dan masa pula. Bila big boss nak...


Sekadar renungan bukannya rungutan
Inilah cara kebanyakkan orang kita sekarang berdoa kepada-Nya
Depan PC, taip apa yang nak di 'doa' kan, itu ini.. yang melihatnya pula tolong aamiin kan

pelik !!
amat pelik



7 Perkara Tidak boleh Diubah Dalam Hidup :-



  • Jantina & Jenis Kelamin - walaupun telah membuat pembedahan sekali pun tapi roh (spirit) tetap tak berubah. So, terima diri kita ini seadanya. 
  • Orang Tua - mestilah hormat terutamanya kepada mak ayah walau apa jua cara atau keadaan. Kalau tak situasi yang sama bakal terjadi kepada kita - nasihat dan teguran jangan berhenti.
  • Tarikh lahir - Allah telah menetapkan sebelum dunia ini dijadikan lagi. Dan jangan sesekali kita menyesalinya. 
  • Bentuk fizikal- terima diri seadanya, kalau yang rambut kerinting atau hidung kurang menarik ataupun kulit sawa matang terimalah seadanya. memang ada yang mengubah ciptaan tuhan tapi perasan tak masih ada yang nampak pelik dan tak semulajadi.
  • Masa lalu - Allah telah menetapkan, jangan sesekali sesali tapi jadikan ianya satu pengajaran tuk menghadapi masa depan.
  • Kedudukan dalam keluarga - kedudukan kita sebagai anak sulung,bongsu, tengah tak boleh diubah sama sekali. 
  • Bangsa - melayu, cina, jawa dll jangan menyesal.


Hidup kita  tak kan berubah kalau kita tak berubah dan kita hnaya mampu mengubah cara kita berfikir sahaja !!


Selamat Pagi Uols !!
Apa perancangan uols pagi ini.. nak bagitau uols semua yang Pameran DSA 2014 - Pameran Defence Services Asia yang dirancang tu bermula hari ini, 14 April hingga 17 April iaitu Jumaat bersamaan 15 Jamadilawal 1435H heheh happy semacam je tuan punya blog ni, kan


it's ok. tak nak mody-mody, ok?? hari ni Isnin, 14 April !!
nak tau ada apa sebenarnya gan hari ni, tak? hehe buat-buat la nak tau, okay

hari ni merupakan ulang tahun ke-6 kerja kat sini.
MinDef a.k.a CP
lama tu 6 tahun uols tapi maybe ada juga di kalangan uols tu kata kejap je
awal-awal dulu buat tadbir je- urus cuti, jaga pegawai, aset pejabat dll
pastu mula buat perjawatan :)
time tu happy sangat sebab akhirnya dapat juga buat apa yang orang lain kat office buat.

Now, dah genap 6 tahun kat sini
bila diorang nak buat pusingan kerja ni, yae??
teringin gak rasa  buat kerja lain hmmm  tapi
kalau dapat posting balik kampung lagi-lagi la ok, tak gitu uols





Ada Apa Dengan 14 April ??

by on 09:15
Selamat Pagi Uols !! Apa perancangan uols pagi ini.. nak bagitau uols semua yang Pameran DSA 2014 - Pameran Defence Services Asia yang ...



&

Selamat beristirehat uols !!
Jangan Lupa Solat