Syukur, alhamdulillah. Akhirnya air banjir kat rumah cik tie surut juga walaupun ianya tak surut sepenuhnya tadi. My mom col bagitau ruang tengah dalam rumah yang turut ditengelami air sebelum dah surut dah. Tinggal lagi bahagian depan gan belakang je yang masih lagi dibanjiri. Macam tak percaya tapi cik tie syukur sangat-sangat walaupun kawasan sekeliling masih lagi dikelilingi air. Walaupun ia surut tak sepertimana ia datang..paling tak sempatlah my mom gan saudara mara bersihkan rumah tu dulu. Sambil-sambil main air banjir tu sebelum ia beredar ke laut nanti.


Terkejut cik tie tengok keadaan selepas banjir di Gua Musang gan Manek Urai sana tu.. Seteruk camtu sampai keadaan sekitar. Kasihan diorang. !! Harapnya kawasan rumah cik tie tak seteruk camtu. Tapi memang tak dinafikan..banjir kali ni memang pelik sikit. Gan arus yang laju tu..memang takut la. Nak-nak ianya cepat je.. sedar-sedar air makin naik dan naik. Tak sempat nak buat apa-apa. Boleh dikatakan semua kawasan terlibat dan merasa payah dan peritnya banjir kali ini..
 
 
Kucing-kucing cik tie.. ayam gan arnab my mom tah macam mana la keadaannya. sedih sebenarnya cik tie tengok binatang ternakan yang mati lemas tu. Apapun takziah cik tie ucapkan pada semua yang menjadi mangsa banjir kali ni tak kira kat negeri cik tie ataupun berjiran. Tapi yang cik tie peliknya macamana boleh jadi kes-kes sukarelawan halau sukarelawan yang lain ya?? cik tie harap perkara seumpama ini tak berulang lag. Kasihan mereka yang amat-amat memerlukan bantuan kita. 

  Oh, ya.. aoakan cik tie dapat tiket malam esok ya. Cik tie dah tak sabar nak balik kampung ni..
terpaksa burn kan tiket minggu lepas. Air banjir tengah naik tapiiii Pahang tengah banjir sekarang ni. Ada ke bas yang bergerak ke KB ni??




Banjir : Dah Surut

by on 16:02
Syukur, alhamdulillah. Akhirnya air banjir kat rumah cik tie surut juga walaupun ianya tak surut sepenuhnya tadi. My mom col bagitau ruang...
Mana satu betul ni?? tadi dengar kata air banjir di Kuala Krai dah turun, betul ke?? 
syukur, alhamdulillah.. kalau betul info ni. Tapi ada yang kata naik balik tu camner lak ya? sebenarnya yang mane satu betul ya.. 
 
rumah cik tie kat kampung pun dengar kata dah turun sikit.
Alhamdulillah, Ya Allah
surutkanlah air banjir-Mu ini dan permudahkanlah urusan kami semua
aamiin..

malam ni cik tie ....
hmmmm sebenarnya cik tie sendiri tak tau nak buat pilihan ni.
naik bas or postpone je cuti minggu depan
 
Jumaat terakhir di tahun 2014..
semoga segala-galanya berakhir gan baik, Ya Allah
dan semoga Jumaat akan datang menjanjikan sesuatu yang lebih baik buat kami semua
aamiin..

 
 
 


Banjir : Pilihan Ku

by on 17:30
Mana satu betul ni?? tadi dengar kata air banjir di Kuala Krai dah turun, betul ke??  syukur, alhamdulillah.. kalau betul info ni. Tap...
Tiket cik tie malam ni dah tapi air kat kb masih lagi naik walaupun ianya dah pelahan-lahan naik.Tadi dah coll kaunter bas tanya macamana tiket tu. Diorang bagitau mungkin akan beroperasi cam biasa malam nanti sebabnya dah 2 malam tak beroperasi. Diorang akan ikut laluan ke negeri Terengganu. Tapi kalau cik tie balik malam ni..mana cik tie nak menapak?? Rumah cik tie kat kampung dah dimasuki air. Ma gan adik cik tie pun pindah rumah bapa saudara kat sebelah tu. Tak kan la cik tie nak menapak kat sana lak, kan?? ishh..ish.. tak kena tu.


Tapi kalau diorang cancel perjalanan malam nanti ..diorang akan maklumkan kemudian. Then tiket tu cik tie dimaklumakan bahawa cik tie layak claim balik dalam tempoh tak ingat la pula berapa lama dari tarikh tiket tersebut. Kalau tak..kira burn je lah tiket cik tie tu nanti. Tapi yang kena burn tu tak adalah cik tie kisah sangat sebenarnya... risau kalau air banjir kat sana naik tu naik dan terus naik je huhu.. sedihnya tengok keadaan orang kampung cik tie tu. Tengok rumah lagi la tapi yang penting orangnya selamat dah cukup buat cik tie.

Gambar terakhir sebelum my mom and my sis berpindah ke rumah bapa saudara !!






Kepada yang terbaca entry Banjir : Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra Kota Bharu TELAH DITUTUP tadi..cik tie minta maaf. Tersalah taip tajuk. yang sebenarnya adalah Banjir : Jambatan Sultan Ismail Petra Kota Bharu TELAH DITUTUP.


sory !! cik tie terlambat dapat info.
Doakan yang terbaik buat penduduk Kelantan.
Semoga ianya tak berlarutan dan cepat kembali pulih. aamiin..
Ya Rahman..Ya Rahim.. Ya Allah
kalau lapangan terbang ni ditutup maknaya ..

Apa certa ya banjir kat Kelantan sekarang ni?? Petang tadi dalam area kul 3 lebih camtu dengar kata kampung dah mula di masuki air dan baru je jap ni my mon gtau tinggal 1 anak tangga je lagi sebelum air banjir tu cecah lantai ruang depan. Bahagian belakang rumah dah di masuki air dah. Dengarnya handphone adik cik tie jatuh dalam air petang tadi so tak dapat la cik tie tau keadaan sebenar kat kampung sana tu huhu risaunya..

Air di hadapan rumah bapa saudara cik tie sebelum 8.30 malam

Camner cik tie nak balik ni. Tiket dah ambil... tapi jalan dah banyak tutup. Kota Bharu sendiri pun dah dinaiki air. Sepupu cik tie yang bertolak balik kb semalam pukul 10.. pukul 1 baru sampai rumah. Itupun bas ikut laluan negeri Terangganu. Laluan Gua Musang-Dabong-Kuala Krai tak boleh guna. Terpaksa guna laluan lain.

Bandar Kuala Krai

Apapun, semoga banjir yang melanda negeri Kelantan ni cepat surut dan keadaan kembali pulih. aamiin.



Kota Bharu
Kota Bharu


Depan Pantai Timur, Kota Bharu



** Alamat !! air dah masuk dalam rumah dah. **
Kesihannya my mon and my sis !!
Ya Allah, Tolonglah diorang semua.
Aamiin..

 
 



Baung Dah Banjir

by on 23:07
Apa certa ya banjir kat Kelantan sekarang ni?? Petang tadi dalam area kul 3 lebih camtu dengar kata kampung dah mula di masuki air dan baru...
Selamat petang korang.. Dan selamat hari jumaat.
Lamanya cik tie tinggalkan blog ni. Nasib baik hari ni dapat spend time kat sini.

jawab col pun still boleh buat 5s

orang lain sibuk buat eksa cik tie boleh lak karang kat sini hikhik..
now cik tie nak share aktivit office mate tuk petang ni
agak-agak audit penutup tahun ni macamana pula la yae??




 



 








bestkan kalau tiba-tiba dapat tau kita ni dirindui seseorang *-*
lagi best kalau kita turut merinduinya
cewahhh apa kena gan ciktie ni

aamiin




adoii tetiba cam tak best lak dua tiga menjak ni.
tah nape hati ni cam rasa ada sesuatu yang tak kena je. 

ciktie memang tak gemar bila berperasaan camni
tah la..bila berperasaan camni, macam-macam ciktie fikir..
 kekadang tu, terlampau fikir sangat..lain nak buat lain pula yang jadi
cam pagi tadi la..nak naik tingkat 6 tapi pi keluaq tingkat 3
haru juga la kejap..

ctnoraishah

mood pun kejap-kejap bertukar. kejap camni..kejap camtu..
ushhhh penatnya rasa
 

 







Tarikh Gaji | Bulan | 2015
Hari
Catatan
22 Januari
Khamis
12 Februari
Khamis
Tahun Baru Cina 19, 20 Februari
23 Mac
Isnin
23 April
Khamis
25 Mei
Isnin
Pesta Keamatan 30, 31 Mei
25 Jun
Khamis
Hari Gawai 1, 2 Jun
09 Julai
Khamis
Hari Raya Aidilfitri 17, 18 Julai
24 Ogos
Isnin
17 September
Khamis
Hari Raya Aidiladha 24 September
22 Oktober
Khamis
23 November
Isnin
Hari Deepavali 10 November
17 Disember
Khamis
Hari Krismas 25 Disember


 Sumber : mysumber